Kako da napravite nezaboravne bruskete?

Kako da napravite nezaboravne bruskete?

Bilo da ih posmatrate kao grickalicu, predjelo, ili posluženje za goste, brusketi su zasluženo popularni širom planete. Lako se prave, a oduševljavaju spektrom nota koje se nadjačavaju i dopunjuju. Iako su potekli iz Italije, neretko ih možete pronaći u, lokalnim namirnicama, prilagođenim verzijama. Međutim, ukoliko želite istinsko brusketi uživanje, onda je preporuka da koristite namirnice poreklom iz Italije, ili bar namirnice približnog geografskog porekla odnosno sličnih nota. Ovaj slani delikates retko kome ne uspe, ali jednom kada usavršite proces pripreme moći ćete da stanete rame uz rame sa prosečnim Italijanom koji u brusketima uživa celog života. Da bismo Vam pomogli da započnete tu misiju pripremili smo par saveta koji će Vam olakšati i uputiti Vas kako da napravite nezaboravne bruskete.

Šta su brusketi?

Izraz se odomaćio kako u kulinarskom svetu, tako i u svetu običnog čoveka koji ne zalazi često u kuhinju, ali šta su to stvarno brusketi? Za početak, naići ćete na dva oblika brusketa i brusketi. Kod nas se češće koristi izraz brusketi, a original, na italijanskom, glasi bruschetta. Istoričari poreklo vezuju čak za period rimske imperije, ali jedno je sigurno – brusketi su nastali kao efektivan i ukusan način za sprečavanje bacanja starog hleba. Naime, stari hleb, isečen na parčiće, je pečen iznad vatre, pa otud i poreklo samog imena. Italijanski glagol bruscare u bukvalnom prevodu znači peći iznad uglja. Na svako parče je najčešće bio utrljan beli luk sa malo maslinovog ulja. Dakle, osnovu, bez koje se ne može, čini parče prepečenog hleba, na koje se utrlja malo belog luka i doda malo kvalitetnog maslinovog ulja. Par zrna morske soli može učiniti čuda kada je u pitanju intenziviranje aroma.

Prepoznatljive varijacije

Danas se retko ko drži izvornog oblika, uglavnom zbog prividne jednostavnosti, mada, na bruskete sa različitim topinzima možete naići i širom Italije. U Toskani ćete ih pronaći i pod imenom fettunta odnosno nauljeno parče, ili crostini odnosno mali tost. U somelijerima poznatom Pulja regionu, na bruskete se stavlja svež paradajz, origano i malo sira, dok je Sicilija daleko egzotičnija pa na brusketima možete pronaći i inćune. Na Sardiniji je popularna verzija koja umesto hleba podrazumeva lokalni tanki somun. Dakle, širom Italije, nailazićete na bruskete pod raznim imenima, sa raznim topinzima – od pileće džigerice do ribe, ali svaka varijacija se pravi od najkvalitetnijih sastojaka jer se jedino tako postiže nezaboravan ukus.

Saveti za pripremu i posluživanje brusketa

Prvi i osnovni korak je dobar odabir hleba. Idealno bi bilo da ne bude u pitanju čist beli hleb, i da je star bar jedan dan. Ukoliko ste u mogućnosti prepecite ga na otvorenoj vatri, ili u rerni. Jednom kada se hleb prepeče i malo prohladi, utrljajte u njega beli luk i premažite sa malo maslinovog ulja. Ostatak topinga dodajte kada se brusketi prohlade, da se ne bi previše natopili i izgubili svoju upečatljivu hrskavost.

Ako volite italijansku kuhinju onda možete birati svež paradajz, ili paradajz u nekom svom prerađenom obliku kao što je paradajz prosušen na suncu. Što se začina tiče, ukoliko ste u prilici, koristite ih u svežem obliku. Najčešći začini koji se koriste za bruskete su bosiljak, origano, ruzmarin, ili bilo koji drugi začin koji ima mediteranski šmek. Sireve koristite fino izrendane, jer će se samo tako u potpunosti otopiti. Suhomesnato se takođe može naći na brusketima, a u tome prednjači pršut.

Zbog svoje distinktne arome belog luka, brusketi se najbolje slažu sa čašama dobro rashlađenog belog vina kao što su Sauvignon Blanc ili Pinot Grigio. Pored uparivanja sa vinima, neretko se uparuju i sa hranom kao deo bogatog predjela. Uz
njih poslužite masline, orašaste plodove, tvrdi sir, i suhomesnate proizvode. Za one koji ne mogu bez slatkog, imamo dobre vesti – bruskete je moguće napraviti i u slatkoj varijanti. U Italiji ćete naići na kombinaciju meda, jagode i rikota sira, a Vi možete eksperimentisati do mile volje i tako stvoriti desert po Vašoj meri.

Koje bruskete Vi birate?

Ovaj neodoljivi italijanski specijalitet je impresivan upravo zbog svoje jednostavne pripreme, i naizgled, jednostavne kombinacije sastojaka. Međutim, intenzivan ukus, ali i miris će Vas podsetiti na leto, i uživanje pokraj mora. Nastali kao beg od siromaštva, brusketi su danas deo mnogih proslava kao izvrsno predjelo u kom uživaju svi, nezavisno od socijalnog staleža. Koje bruskete Vi birate za Vaše posebne trenutke?

 

 


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?